ПОСЛЕДНИТЕ КРАЛЕ-ВОИНИ НА ЕВРОПА

НОВ ЕПИЗОД – ВСЯКА СРЯДА, 22.00

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА

14ти октомври 1066 г.
Обединените армии на Нормандия, Британия и Франция, предвождани от Уилям Завоевателя побеждават англо-саксонците в битката при Хейстингс, 30 дни сед инвазията на Певенси Бей. Изтощени след множество битки на север и завоевателния поход на юг, армията на крал Харолд II капитулира пред агресорите. Независимо от слабия старт, защитниците запазват предимството си на фона на укрепленията на Сенлак Хил. Според историците, ситуацията се обръща, когато армията на Уилям се преструва, че избягва, след което се противопоставя на преследвачите си. Кралят умира, след като е прострелян в окото от случайна стрела.
Кулата на Лондон
Уилям Копелето ще се превърне в Уилям Завоевателя. Новият крал ръководи изграждането на купа, която ще послужи за убежище при възникване на подобна необходимост. През 1077 година, в Лондон избухва огромен пожар и разрушените от него укрепления са заменени от варовикова кула. Камъкът е транспортиран от Нормандия. Кулата се превръща в могъщ символ на управлението на Уилям.
1045 година
Харoлд III, който в последствие ще направи опит да се възкачи на английския трон след смъртта на Едуард Изповедника, се завръща в Норвегия след дълго изгнанничество, става съвладетел на Норвегия, а през 1048 година става независим управник. Преди това, Харoлд III е бил в служба на Византийската империя, дори е воювал като наемник на империята в Африка.
25ти септември 1066 г.
Харoлд III Суровия, след като нахлува в северното крайбрежие на Англия (Нортумбрия) с няколко първоначални победи, той умира в Битката на Стамфорд Бридж, прострелян от стрела, съдба, която ще застигне също неговия завоевател, Крал Харoлд II Годуинсън. Съюзникът на Харолд III Тосдиг Гудисън, скоро също ще посрещне смъртта си.
4ти август 1060 г.
Френският крал Анри I умира във Витри-о-Лож. По времето на смръртта му, синът му Филип е на 8 години. В годините преди смъртта си, Анри I успява да сключи съюз с Жофроа Мартел II (Чука), граф на Анжу, с който се е сражавал рамо до рамо срещу Уилям Копелето. След смъртта на краля, Балдуин V, граф на Фландрия се възкачва на трона катo съ-регент, тъй като Филип е твърде малък за да управлява самостоятелно. Починалият крал е бил свекър на Балдуин, а самият Балдуин е чичо на принц Уилям Копелето. Духът на неспокойните времена преминава и шест години по-късно Уилям ще приеме мълчаливото примирение на чичо си да завладее Англия.
30ти септември 1061 г.
Епископ Анселмо ди Баджо – Александър II (след смъртта на Николас II) е провъзгласен за Папа от кардиналите. Въпреки че, това не минава без няколко значителни трусове. Някой от благородниците се обръщат към Хенри IV от Салическата династия, германския крал, който пожелава да провъзгласи Папата и изборът му пада на Петър Кадалус от Парма, който впоследствие приема името Хонорий II и отказва да уважи решението на комисията на Аугсбург през 1062 г., което затвърждава Александър II като Папа. Следват поредица от битки и Александър в крайна сметка печели, подкрепян от нормандците и други групи. Една година по-късно започват първите Кръстоносни походи и пет години по-късно Александър дава благословията си на Уилям за поход в Англия.
1058 година
Болеслав II Щедри става херцог на Полша. Година по-късно Папа Николас II, в опит да спечели независимост от Светата Римска империя, издава указ за селектиране на папи чрез тайно заседание. По-късно, конфликтът между империята и папството се концентрира и върху правото на избор за номиниране на епископи. Болеслав взема страната на Папата, което улеснява възкачването му на трона на Полша през 1076 г.
1085 година
Уилям Завоевателя прави първото вписаване на земевладелия в историята на Англия. Това води до създаване на документ, съдържащ измежу други неща и прихода от конкретни имоти, техните активи (мелници, пасища, гори), както и приблизителен брой на населението на графството. Благодарение на това усилие, разполагаме с точна представа за състоянието на нацията по време на неговото управление.
Декември 1066 г.
Мюсюлманска тълпа извършва клане на евреи в Гранада. Мюсюлманите доминират Пиринейския полуостров от инвазията си през 1711 г., въпреки че в продължение на много години е спазвана относителна толерантност, придружена с разцвет на изкуството и науката. Докато Династията на Умаядите започва бавно да отслабва, приемането на други религии също се размива. С идването на фанатичната Династия на Алморавидите, настъпва период на насилие и насилствено преминаване към Исляма.
Юли 1054 г.
Папският легат взема решение за отлъчване на Константинополската патриаршия. Решението, което е реакция на затварянето на римските католически църкви в Константинопол, се състои в църквата Света София. Източната църква на свой ред взема решение за свое собствено отлъчване на Западната църква. Спор за естеството на ритуали бива водено известно време, въпреки че това решение се счита за началото на Схизмата на Източната и Западната църква.
1064 година
Церемонии за освещаване се провеждат в новопостроената катедрала в Гнезно, която бива значително разрушена по време на инвазията на чешкия принц, Бржетислав I през 1038 г. Бржетислав плячкосва и много полски земи, оставяйки ги в руини. Плячките му включват реликви от Свети Войчех. Още повече, Силезия и малка Полша също попадат под чешко управление. Вредите, които Бржетслав нанася на Полша се явяват огромна катастрофа за нацията.