ПОСЛЕДНИТЕ КРАЛЕ-ВОИНИ НА ЕВРОПА

НОВ ЕПИЗОД – ВСЯКА СРЯДА, 22.00

УИЛЯМ КОПЕЛЕТО – Херцог на Нормандия

Робърт Великолепни I (около 1000-1035), баща на Уилям, умира внезапно при завръщане от поклонение по Светите земи, което предприел, според слуховете, за да успокои съвестта си. Говорело се, че е замесен в смъртта на брат си, Ричард, който умира след по-малко от година от встъпване на власт, което е от полза за Робърт. Преди да предприеме рискованото пътуване, Робърт посочва малкия си син за наследник на трона.

Уилям (около 1028-1087) е роден като копеле. В онези време и култура това не е нищо необичайно и не е било обидно за никого. Майката на бъдещия крал, Херлева, е дъщеря на гробокопач или шивач/кожар, според различните легенди. Нищо не се знае за връзката на Робърт с Херлева. След смъртта му, тя се омъжва за рицар, Херлуин де Контвил.

Уилям по никакъв начин не е засрамен от неаристократичния си произход и поддържа добри отношения с братята си. Той дори значително помага на някои от тях чрез личните си протекции като херцог на Нормандия. Все пак, бъдещият крал мразел да го наричат „копеле“ и жестоко наказва тези, които му се присмиват по този начин, отсичайки стъпалата и ръцете им.

Хаос в херцогството

Уилям е на около 8 години, когато Робърт умира. Той е твърде млад, за да управлява сам. Съветници управляват от негово име, но не се справят добре с някои от аристократите, които заговорничат, игнорират заповеди и строят замъци, без да са получили одобрение да укрепявят земите и владенията си. Нормандия е в хаос и анархия.

Уилям взима властта в ръцете си между 1042 и 1044. Не се знае точно кога и как. Той непрекъснато трябва да се бори с неподчинение и заплахи отвътре и отвън. Най-сериозното от тях е през 1047-а на запад, когато една провинция иска независимост. Има заговор за убийството на херцога. По чудо Уилям запазва живота си и с помощта на краля на Франция разбива бунтовниците в битката при Каен.