ПОСЛЕДНИТЕ КРАЛЕ-ВОИНИ НА ЕВРОПА

НОВ ЕПИЗОД – ВСЯКА СРЯДА, 22.00

ХАРОЛД II ГОДУИНСЪН – пътят към властта

Крал Хартакнут (1018-1042), син на крал Канут Великия, придобил власт над Англия през ноември 1035. Хрониките не обрисуват хубава картина; той не постига нищо значимо и не се отнася добре с англо-саксонските си поданици.

След като се възкачва на трона, той налага огромни данъци и вземания. Династията Годуин, макар и силна и богата, е застрашена. За щастие, на 8 юни 1042 Хартакнут умира неочакавано по време на сватбен прием в Ламбет. Причините за смъртат му остават са неясни.

Крал Едуард

От 1013, с други думи, в продължение на около 30 години, братът на Хартакнут е в Нормандия. Те имат обща майка, Ема (988-1052), която след смъртта на Етелред, се омъжва за Канут Великия. Едуард вероятно щял да си и остане в Нормандия, ако не бил извикан в двора на Хартакнут.

Ала тъкмо, когато Едуард пристига, брат му умира. Благодарение на това съвпадение, човек без политическа подготовка, армия или голямо богатство, става крал. Той наследява държава, която му е чужда, и трябва да започне да изгражда позицията си из основи. Годуин, един от трите най-силни рода, използват ситуацията, за да укрепят властта си.

Харолд е около 20-годишен, а баща му успява да запази добри отношения с новия крал, Едуард, който започва да поставя доверени приятели от времето си в Нормандия на важни позиции, за да отслаби влиянието на английските аристократи.

Когато, обаче, братът на Харолд, Свен, отвлича игуменката на манастира в Леоминстър, предполага се, за да се ожени за нея, (година по-късно) кралят решава да го прокуди, да му вземе титлата и богатствата. Сигналът е ясен както за Годуин, така и за другите аристократични фамилии.

Конфронтация

През лятото на 1051 при Довър се случва сериозно спречкване с приятел на краля, който се държал арогантно.

Кралят заповядва на бащата на Харолд, Годуин, да накаже града жестоко, на което Годуин се противопоставя. В лицето на такова явно неподчинение Едуард праща Годуин на заточение, в отговор на което той пък струпва армията си при Глочестър. Противопоставят му се силите на двама северни графа. Нито една от страните не желае да се бие и така конфликтът се разрешава с дипломация.

Тази конфронтация, обаче, така отслабва позицията на Годуин, че кралят успява да заточи него и семейството му. Те, обаче, се завръщат, начело на армия и след редица битки, се споразумяват с крал Едуард. В следващите години успяват да укрепят позицията, в следвие на хитри ходове.

Среща на бъдещи крале

Неясно как, през 1064-а, Хоролд попада в Нормандия, където за кратко е пленен от дребен граф, който искал откуп за него, но ситуацията излиза от контрол и Харолд се озовава в двора на могъщия херцог Уилям. Има основания да се смята, че Харолд е дал клатва пред свещена реликва да подкрепя Уилям в щенията му към трона. Те се бият рамо до рамо, но не знаем дали имало симпатия между тях. Харолд се завръща вкъщи с мир.

Харолд II – крал за 9 месеца

На 5 януари 1066 Едуард умира от болест. Ясно е, че дните му са преброени. Харолд успява да си осигури бърза коронация чрез подкрепата на много влиятелни хора, като убеждава неубедимите. Харолд е коронован почти веднага след смъртта на Едуард. Още докато Едуард е болен, Харолд иззема властта над страната. Той има необходимия опит, търпение и умение. При смъртта на краля, 40-годиншният Харод вече има стратегическо мислене и желание да се усъвършенства в изкуството както на войната, така и на маневрирането сред нотабилите. Почти веднага, обаче, се задават беди.