ПОСЛЕДНИТЕ КРАЛЕ-ВОИНИ НА ЕВРОПА

НОВ ЕПИЗОД – ВСЯКА СРЯДА, 22.00

ЗА СЕРИАЛА

Преди хиляда години Викинг, Номад и Саксонец се бият за слава – короната на един малък остров на ръба на Европа. В рамките само на година, двама от тях ще бъдат мъртви, оставяйки третия победител… по-богат и влиятелен, от колкото някога е сънувал дори. Позовавайки се на най-нови анализи на древни документи, разкриваме история на жажда за власт и богатство, битка на култура и убеждения, приказка за семейни измами и предателства, които променили Европа.

Военният историк Дан Сноу води пътешествието през местата, където историята се е случвала - Кан, Норвегия, Стамфорд Бридж и Сен Валери сюр Сом, както и Хейстингс и Уестминстърското абатство. Влизайки в света на дълги лодки на викингите и въоръжени с брадви бойци, той провежда ключови експерименти, за да разбере повече за провизиите, транспорта и най-вече за оръжията по онова време, да свърже в едно необичайната история и да пресъздаде древното минало в ярки краски.

ЕПИЗОДИ

Епизод 1

Когато крал Едуард умира без наследник, се отприщва люта надпревара кой ще го наследи като крал на Англия. Граф Харолд (Адам Джеймс) е на разположение да вземе мястото и короната. Ала в Нормандия, дук Уилям (Ед Стопард) е убеден, че тронът му е бил обещан на него и решава да атакува. Междувременно в Норвегия, викингският крал Харалд Хардрада също си се представя като крал на Англия и събира армия за нападение. Много скоро, Англия е под атака.

Епизод 2

Крал Харолд на Англия (Адам Джеймс) трябва да отблъсне две окупационни сили. Първо брат му Тостиг напада южния бряг. Той бива отблъснат, но това не е всичко. По-късно в същата година, голямата военна сила на викингите, водени от крал Харалд Хардрада от Норвегия (Клайв Ръсел) напада земите в северна Англия. Харолд се впуска към Стамфорд Бридж, за да се бие за кралството и за живота си. Междувременно, дук Уилям Нормандски (Ед Стопард) е готов да нападне, но бури приковават флотата му в пристанище.

Епизод 3

След месеци престой в пристанище в северна Франция, най-сетне други ветрове повяват за дук Уилям (Ед Стопард) и той повежда голямата си флота към нападение през Ла Манша. Крал Харолд (Адам Джеймс) е на 300 мили северно, след победа над викингите. Той трябва да се устреми обратно на юг, да събере нова армия и да влезе в битката при Хейстингс срещу това ново нападение. Двете армии ще се срещнат при Съсекс на 14 октомри 1066 г. И изходът ще промени Англия и Европа завинаги.

Дан Сноу

“Считам се за човек, който диша и живее с историята. Пиша я, чета я, проучвам я, публикувам в Туитър и Фейсбук, филмирам я, записвам я и я разказвам.“ (Дан Сноу)

Британски автор, историк и водещ на BBC, Дан Сноу извежда военната история на ново ниво. Кариерата му започва стремително, направо от университета с популярната отличена поредица Бойно поле Британия (2004), която води заедно с баща си, журналиста Питър Сноу. Дан е водил и други тв поредици и е автор на книги по теми от античните и средновековни битки до двете световни войни.

Отрастнал, посещавайки замъци, бойни полета, катедрали и музеи, той никога не се е съмнявал, че миналото е живо, ярко и важно. Винаги е искал да изпита тръпката му и да разбере защо, за Бога, този луд свят е такъв, какъвто е.

Източник на биографията: www.historynet.com

Viasat History

Viasat History вдъхновява зрителите със съдържание, което дава съвременен поглед към историята: предавания, основани на задълбочени проучвания, които предизвикват ума с интелигентни, проницателни интерпретации на миналото, представени от харизматични историци.

Увличащи истински истории, поглъщащи разкази... от разточителното властване на крале през битките за живот на роби до великите военни кампании в световната история.

Основният ни фокус е Европейската история, но дръзваме също и в други части на света до древността, разкривайки тайните на миналото и интерпретиайки го отново, в светлината на съвременните събития.

Предлагаме несравнимо разнообразие от документални продукции с жанрово разнообразие от Древна история, включително История на Египет и Рим: Империя без предел с Мари Биърд, до Армиите на втората световна война; от Загадъчни средновековни убийства и Средновековни мъртъвци до Майстори на шпионажа. Наскоро дебютиралата Империя на царе: Русия по времето на династията Романови с Луси Уърсли е впечатляващо разследване на 300-годишното управление на династията Романови.

Предлагаме също и високо-качествени игрални поредици, които показват литературни сюжети в реален, исторически контекст. Такива са сериалите 37 дни – пътят към Първата световна война, драмата Banished на Джими МакГавърн и носителят на Еми „Студеният дом“ с Джилиън Андерсън.

Viasat History представя нов поглед към историята, разкривайки тайните на миналото и как те са очертали нашето настояще.